W sobotę 16 listopada w Gospodzie Bulwar w Jerutkach odbyło się VI Święto Gęsiny i Produktów Regionalnych. Smakosze gęsiny i lokalnych specjałów mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowym kulinarnym wydarzeniu.
Podczas imprezy odbyły się pokazy gotowania potraw z gęsiny i ziemniaków prowadzone przez Elbląski Klub Szefów Kuchni oraz Marka Michalaka – mistrza kulinarnego wyróżnionego tytułem Master Chef of Great Britain. Goście mogli spróbować tradycyjnych dań, takich jak szmurki z gęsiną i ziemniakami z boczkiem, a także degustować manufakturowe nalewki.
Nie zabrakło konkursów na najlepsze dania i nalewki, stoisk Kół Gospodyń Wiejskich oraz ciekawych prelekcji, m.in. na temat historii kuchni regionu oraz wartości odżywczych gęsiny.
- Gęsina to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe mięso, które warto wprowadzać do naszej diety. Święto takie jak to pokazuje, jak bogata i różnorodna jest nasza regionalna kuchnia - mówi Jarosław Matłach Starosta Szczycieński.
Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców oraz miłośników kulinariów, którzy mieli okazję poczuć wyjątkową atmosferę i smak tradycji.
Nie zabrakło konkursów na najlepsze dania i nalewki, stoisk Kół Gospodyń Wiejskich oraz ciekawych prelekcji, m.in. na temat historii kuchni regionu oraz wartości odżywczych gęsiny.
- Gęsina to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe mięso, które warto wprowadzać do naszej diety. Święto takie jak to pokazuje, jak bogata i różnorodna jest nasza regionalna kuchnia - mówi Jarosław Matłach Starosta Szczycieński.
Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców oraz miłośników kulinariów, którzy mieli okazję poczuć wyjątkową atmosferę i smak tradycji.