Dziś, we wtorek, 14 lutego w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbył się pierwszy etap XXV wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Mistrza szkolnej patelni". Otwarcia dokonał m.in. Jarosław Matłach Starosta Szczycieński, który życzył uczniom powodzenia, odwagi i udanej realizacji kreatywnych pomysłów.
W konkursie udział wzięły cztery drużyny, których awans do wojewódzkiego etapu konkursu zależał od ilości zdobytych punktów. Natomiast ilość zdobytych punktów była wynikiem oceny jury, w którego składzie znaleźli się: Łukasz Sadowski kucharz z Hotelu Natura Mazur, Monika Gajownik, Iwona Chełchowska i Alina Niezgoda. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również ich unikalność, oraz sam proces przygotowania.
Uczniowie przygotowali: zielony placek z cukinii, zaguby nadbużańskie z musem grzybowym, konfiturą z czerwonej cebuli i chipsami z sera kaszubskiego, walentynkowe pierogi i stek z kalafiora podany na sałatce z pęczakiem. Ostatnie danie najbardziej urzekło jury i to właśnie jego autorzy będą reprezentować szkołę w finale, który odbędzie się w Olsztynie.
Uczniowie przygotowali: zielony placek z cukinii, zaguby nadbużańskie z musem grzybowym, konfiturą z czerwonej cebuli i chipsami z sera kaszubskiego, walentynkowe pierogi i stek z kalafiora podany na sałatce z pęczakiem. Ostatnie danie najbardziej urzekło jury i to właśnie jego autorzy będą reprezentować szkołę w finale, który odbędzie się w Olsztynie.